Olaszország borai

Olaszország jelenleg a világ legnagyobb bortermelő országa. Ami ennél is fontosabb, hogy a prémiumbor kategóriában is a világ élvonalában egyre jelentősebb helyet követelnek maguknak a Brunello di Montalcino-k a Barolok, Amarone della Valpolicell-ák, Super Toszkánok. Olaszország közigazgatásilag 22 régióra oszlik, a régiók tartományokból állnak. A 22 régióba kivétel nélkül mindenhol készül bor. Az olasz borok hihetetlen sikerének a titka az őshonos fajták sokaságában rejlik. Már a Római Birodalomban is igen népszerű ital volt a bor, státusszimbólum, orvosság és mitikus ital egyben. Az etruszkok (Toszkána őslakói) jeleskedtek a szőlőtermesztésben és a borkészítésben. Olaszországnak számos termőhelyén ideálisak a feltételek a szőlőtermesztéshez, a helyi és a mezoklímáknak, valamint a hihetetlenül nagyszámú, a helyi viszonyokhoz igen jól alkalmazkodott őshonos szőlőfajtáknak köszönhetően pedig elképesztően változatos borstílusokkal találkozhatunk Itáliában. A világban 4000 szőlőfajtát tartanak számon, ebből 1000 olasz, tehát minden negyedik ismert szőlőfajta olasz, ami egy elképesztően magas szám. Toszkána székhelye Firenze, a reneszánsz szerelmeseinek kedvence. Toszkána pedig maga a paradicsom. Ciprus tujáival, olajfa ligeteivel, dombtetőre épített Castelloival vagy egyszerű kőből épült házaival és végelláthatatlan szőlőültetvényeivel egyszerűen maga a csoda. Nem véletlen, hogy már az etruszkok is igen jól érezték itt magukat, s szőlőt már ők is műveltek. Ma mintegy 60 ezer hektáron termesztenek szőlőt, elsősorban kékszőlőt. Olaszország nagyikon borai közül a Brunello di Montalcino, a Vino Nobile di Montepulciano és a Chianti Classico is Toszkánában készül.

 

Olaszország borai