Régiók

MONTALCINO

Montalcino a világhírű Brunello di Montalcino borvidék központja. Montalcino a történelmi város szőlős kertekkel, olajfa ligetekkel borított dombon, 564 méterrel a tengerszínt felett emelkedik a zöldellő Val dOrcia fölé. Csak a montalcinoi borvidék határán belül telepített Sangiovese Grosso (a Sangiovese helyi klónja) szőlőfajtából készülhet a Rosso di Montalcino, a Brunello di Montalcino és a Brunello di Montalcino Riserva.

 

A Brunello di Montalcino Olaszország legnagyobb presztízsű és legjobb minőségű, valamint a világ leghosszabban érlelhető vörösbora. Nem egyszer gyűjtöttek már be 100 pontot jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól, sőt több ízben is Brunello di Montalcinot választották a világ legjobb borának az adott évjáratban. A helyi bortörvény nagyon szigorú. A Brunello di Montalcino szigorúan 100% Sangiovese szőlőfajtából készül, a megengedett maximális hozam 80 mázsa/hektár. A Brunello di Montalcino négyévi érlelés (szigorúan meg van határozva a forgalomba hozatal dátuma is: a szüretet követő ötödik naptári év január 1 után) után kerülhet kereskedelmi forgalomba, amiből kötelező a két éves fahordós érlelés, ami viszont nem lehet több négy évnél. A lepalackozott Brunello di Montalcino további 4-6 hónapot tölt a pincénél forgalomba hozatal előtt.

 

Tovább

TOSZKÁNA

Toszkána Olaszország egyik, ha nem a "leg"jelentősebb borvidéke. Itália legjobb borai közül többnek is (Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico, Bolgheri, Montecucco Sangiovese) Toszkána a "szülőföldje". A legelterjedtebb szőlőfajta a Sangiovese, amely a világ egyik leggazdagabb illat és íz világú fajtája, Toszkánában tökéletes otthonra lelt, a talaj, a klíma számára földünkön itt a legideálisabb. Csak Toszkánában 11 DOCG (Denominazione di Origine Controllata-a legmagasabb minőségi besorolás) terület található.

Toszkána Közép-Itália legfontosabb régiója: régió, ahol az olasz nyelv és irodalom bölcsője található, ahol az olasz művészet felvirágzott, és a hely, amely az olaszok szerint az ország kultúrájának a szülőföldje, nem utolsósorban ez az a régió, amely szőlő- és bortermelés szempontjából az olaszoknak megszerezte a világhírnevet. Elsősorban vörösbort ad, ahol a borok ötvözik a mediterrán stílust az óvilági tradíciókkal.

Tovább

PUGLIA

Az Adria és a Jón-tenger között, a Salentói-félszigeten mindig fúj a szél, az éjszakák hűvösebbek, ezáltal kiválóak a feltételek a szőlőműveléshez. A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó, hűsítő tengeri szél kitűnő vörösborok készítésére predesztinálja ezt a vidéket. A régió legismertebb borai a Primitivo és a Negroamaro. A Primitivo helyi tájszólásban "mirr test", ami kemény bort jelent, korán érő fajta, magas alkohol, nagy test, egyedi illat jellemzi. A Negroamarot már Kr.előtt VI. századtól termesztették ezen a vidék, kesernyés utóíze lehet a név eredete. Kevesen tudják, hogy a régió egyik legősibb fajtája a Nero di Troia (Uva di Troia vagy Uva della Marina). Ezen kívül, itt terem az Aglianico, a Susumaniello, fehér szőlő fajták közül a Falanghina, a Fiano, a Greco és a Bombino. Kiváló rosé borok készülnek Negroamaro és Nero di Troia fajtákból. 

Tovább

FRIULI

A régió hordalékos, köves talajával tökéletesen alkalmas a minőségi szőlőművelésre, kiváló borok készítésére. A terület elsősorban fehér borairól ismert. Az Alpok és a tenger közé telepített fehér fajták profitáltak a hegyekből és a tenger felől egyaránt fújó szelekből, csak úgy, mint a nappalok és az éjszakák közötti jelentős hőmérsékleti különbségekből. Az itt készülő borokat magas sav tartalom, szép savszerkezet jellemzi, frissek, intenzívek és elképesztő koncentráltságot mutatnak. Fehér borok közül a legismertebbek a Pinot Grigio, a Chardonnay, a Sauvignon, Ribolla Gialla, Friuliano, Malvasia, Istriana, Verduzzo. A kék szőlő ültetvények közül a Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a leggyakoribb, a helyi őshonos kék szőlő, pedig a Refosco dal Peduncolo. Piccolit fajtából általában desszert bor készül. 

Tovább

PROSECCO

Valdobbiadene, Conegliano és Treviso által határolt területen, kizárólag 100% Glera szőlőfajtából készül a világ egyik legkedveltebb pezsgője, a Prosecco. A legjobb düllők Valdobbiadene városka határában találhatók, figyelemre méltóak a Prosecco Treviso néven forgalomba hozott tételek is.

Tovább