Régiók

MONTALCINO

Montalcino a világhírű Brunello di Montalcino borvidék központja. Montalcino a történelmi város szőlős kertekkel, olajfa ligetekkel borított dombon, 564 méterrel a tengerszínt felett emelkedik a zöldellő Val dOrcia fölé. Csak a montalcinoi borvidék határán belül telepített Sangiovese Grosso (a Sangiovese helyi klónja) szőlőfajtából készülhet a Rosso di Montalcino, a Brunello di Montalcino és a Brunello di Montalcino Riserva.

 

A Brunello di Montalcino Olaszország legnagyobb presztízsű és legjobb minőségű, valamint a világ leghosszabban érlelhető vörösbora. Nem egyszer gyűjtöttek már be 100 pontot jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól, sőt több ízben is Brunello di Montalcinot választották a világ legjobb borának az adott évjáratban. A helyi bortörvény nagyon szigorú. A Brunello di Montalcino szigorúan 100% Sangiovese szőlőfajtából készül, a megengedett maximális hozam 80 mázsa/hektár. A Brunello di Montalcino négyévi érlelés (szigorúan meg van határozva a forgalomba hozatal dátuma is: a szüretet követő ötödik naptári év január 1 után) után kerülhet kereskedelmi forgalomba, amiből kötelező a két éves fahordós érlelés, ami viszont nem lehet több négy évnél. A lepalackozott Brunello di Montalcino további 4-6 hónapot tölt a pincénél forgalomba hozatal előtt.

 

Tovább

TOSZKÁNA

Toszkána Olaszország egyik, ha nem a "leg"jelentősebb borvidéke. Itália legjobb borai közül többnek is (Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico, Bolgheri, Montecucco Sangiovese) Toszkána a "szülőföldje". A legelterjedtebb szőlőfajta a Sangiovese, amely a világ egyik leggazdagabb illat és íz világú fajtája, Toszkánában tökéletes otthonra lelt, a talaj, a klíma számára földünkön itt a legideálisabb. Csak Toszkánában 11 DOCG (Denominazione di Origine Controllata-a legmagasabb minőségi besorolás) terület található.

Toszkána Közép-Itália legfontosabb régiója: régió, ahol az olasz nyelv és irodalom bölcsője található, ahol az olasz művészet felvirágzott, és a hely, amely az olaszok szerint az ország kultúrájának a szülőföldje, nem utolsósorban ez az a régió, amely szőlő- és bortermelés szempontjából az olaszoknak megszerezte a világhírnevet. Elsősorban vörösbort ad, ahol a borok ötvözik a mediterrán stílust az óvilági tradíciókkal.

Tovább

PUGLIA

Olaszország harmadik legnagyobb bortermő vidéke. Rengeteg autochton fajta található a régióban, ezek közül legismertebb a Primitivo, a Negroamaro, az Aglianico, valamint a Nero di Troia. A fehér fajták közül a Falanghina és a Bombino a legjellemzőbb. A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó, hűsítő tengeri szél kitűnő borokat "szül".

Tovább

FRIULI

Olaszország legjobb fehérbor termő vidéke. A legismertebb helyi fajták a Pinot Grigio, a Ribolla Gialla és a Friuliano, de a nemzetközi fajták közül Friuliban megtalálható a Chardonnay és a Sauvignon is. Vulkáni, hordalékos, köves talajával Friuli tökéletes otthont biztosít a szőlőművelésnek. Kék szőlők közül a Refosco a helyi fajta, a nemzetközi fajták közül a Merlot érzi magát a legjobban ezen a vidéken.

Tovább

PROSECCO

Tovább