Termelők - MONTALCINO

BIONDI SANTI

A Biondi Santi család a világ egyik legismertebb bortermelője. A család az olasz borászat, valamint azon belül is a toszkán borászat egyik legemblematikusabb alakja. Egy olyan név a szakmában, hogy a világ legnagyobb nevű éttermei nem tehetik meg, hogy a borlapon az olasz bor címszó alatt Biondi Santi bor ne szerepeljen...

Az 1800-as évek Toszkánájában házasságot kötött Jacapo Biondi és Caterina Santi. Fiuk Feruccio Biondi Santi, a Biondi Santi család első tagja, aki először viselte családnévként a Biondi Santi nevet. (Előtte egy család volt a Biondi és egy másik a Santi.)
Ferruccio viszont nem csak ebben volt első, ő fejlesztette ki a Sangiovese Grosso klónt, amiből utána a világhírű Brunello készült.
Tancredi Bondi Santi (Ferruccio fia) 1893-ban született, és ő készítette el a Biondi Santi Brunello Riserva 1955-ös borát, amelyet az amerikai Wine Spectator (a világ egyik legjelentősebb borászati szaklapja) 2000-ben beválasztott (egyelten olaszként) az elmúlt évszázad 12 legjobb bora közé. A Biondi Santi által palackozott 1888 és 1891-es Brunello Riservák az olasz borászat legnagyobb mítoszai közé tartoznak. Franco Biondi Santi, (Tancredi fia), aki 91 éves korában 2013. április 7-én hunyt el, Montalcino és az egész olasz borász társadalom legnagyobb tiszteletének örvendő alakja. Az egyetemes Brunello történelem meghatározó nagykövete volt.

 

Tovább

CASANOVA DI NERI

Giacomo Nerit áramütésként érte a hír. Svájcban tartott borkóstolót, telefonja ki volt kapcsolva. A kóstoló végén kamasz fia hívta vezetékes vonalon: „Apa nem tudom mi történt, folyamatosan csöng itthon a telefon, mindenki gratulál, olaszok, külföldiek, egy részét értem, egy részét nem."...

Giacomo bekapcsolta mobil telefonját, több száz üzenet várta. 2006 végét írtuk. A Casanova Di Neri (Giacomo Neri pincészete) –Brunello Tenuta Nuova 2001-es borát a Wine Spectator Top 100 első helyezettjének választotta. Az ő bora lett az év bora (nem is akárhol a Wine Spectatornál). Nehéz lenne pár mondattal leírni Giacomo életének megváltozását.
Meghívások a világ minden tájáról, hirtelen a világban a „nagy arcok” előre köszöntek, keresték társaságát. Giacomo Neri hirtelen az olasz bor, ezen belül is a toszkán bor egyik legnagyobb nevű "nagykövete" lett.
A történetnek az ő esetében sem értünk a végére ezen a ponton. Fél évvel a Top 100 győzelem után került piacra és a nagy amerikai ikon (Wine Spectator) kóstolói elé a pincészet Brunello di Montalcino Cerretalto 2001-es évjáratú dűlős bora.
Abban az évben is, mint általában 16 ezer bort tesztelt a Wine Spectator a világ minden tájáról (közte néhányat a mi Tokaji Aszúink közül is). E tengernyi bor közül mindössze hármat tartott méltónak a 100 pontra, melyek mind Olaszországból, kicsit szűkítve a kört Toszkánából valók.(Ez egy kis igazolás arra, hogy miért is foglalkozunk az Olasz borokon belül is Toszkán borokkal.)

 

Tovább

LA SERENA

A Mantengoli család 1933 óta foglalkozik mezőgazdálkodással, 1988-tól pedig borászattal is. Jelenleg Andrea Mantengoli igazgatja a birtokot. A borok Montalcino egyik leglátványosabb pincészetében érnek. Az épületet Marcello Mantengoli (Andrea iker testvére) tervezte, aki országos hírű építész irodát vezet Rómában, öccse pedig a családi birtokot igazgatja Montalcinoban. 
A La Serena birtok a montalcinoi borvidék keleti részén található, déli, dél-keleti lejtökön (7.5 hektár Sangiovese Grosso). A borok készítése során sikerült megtalálni az arany középutat. A La Serena borok nagyon sikeresek az amerikai piacon (több ízben kaptak különböző évjáratú La Serena borok 96-97 pontot a Wine Spectatortől és Robert Parkertől), ugyanakkor az európai ízlésvilágnak is tökéletesen megfelelnek.

Tovább

MÁTÉ

Máté Ferenc 1945-ben Nagyváradon született, ahonnan szüleivel 1946-ban menekült Budapestre. A 10 éves Máté Ferike az 56-os forradalom után emigrált az édesanyjával Kanadába. Aztán a vancoveri egyetemre járt, majd vitorlásokat épített, melyről könyvet is írt, és azóta is csak ír, vitorlázik, utazik és persze borászkodik. 
1971-ben ismerkedett meg az ír származású festőművész Candace-szel, akivel egy évvel később össze is házasodtak. 
1987-ben Toszkánában járva úgy döntöttek, hogy ha két világcsavargónak érdemes valahol sátrat vernie, akkor ez az a hely. Montepulciano mellett vettek egy házat, amit 1993-ban el is adtak, de még ugyanebben az évben Montalcino városka mellett vásároltak egy birtokot. A romos, remetelakot felújították és a birtokon 6,4 hektáron szőlőt telepítettek. Így kezdődött.... 

A "Toszkána hegyei" és a "Bor, mámor, Toszkána" c. könyvek szerzőit talán nem is kell bemutatni. A birtoka szintén ismert itthon és a világban is, a harminc hektáros területen 6,4 hektár a termő szőlő. A címkéken az író – jachtépítő – borász - világjáró Máté Ferenc feleségének, a festőművész Candace-nek a művei láthatók, a birtok hátterében csendesen húzódnak meg az olajfák, az erdő, és a könyvekben emlegetett eltemetett romváros.

Tovább

PODERE LA VIGNA

Adriano Rubegni tulajdonában lévő kis családi, kézműves borászat a montalcinoi borvidék észak keleti részén. A család több évszázada foglalkozik mezőgazdálkodással ugyanazon a helyen. A család legifjabb tagja Adriano feleségével Sonia-val döntöttek úgy, hogy ezen a borvidéken csak a legmagasabb minőségű borok elkészítése, lehet az egyetlen választás, a sikerhez vezető úton. A terület, az ültetvények ehhez adottak voltak Adrianoék „kihozták” a legjobbat ebből a lehetőségből. A nagy nemzetközi megmérettetéseken rendre a legjobbak között végeznek a boraik.

Csak néhány példa a közelmúltból:

  • Brunello di Montalcino Riserva 2007 – 94 pont  Wine Spectator
  • Brunello di Montalcino 2010 – 94 pont Wine Spectator, 93 pont James Suckling

Tovább