Termelők - MONTALCINO

LA SERENA

A Mantengoli család 1933 óta foglalkozik mezőgazdálkodással, 1988-tól pedig borászattal is. Jelenleg Andrea Mantengoli igazgatja a birtokot. A borok Montalcino egyik leglátványosabb pincészetében érnek. Az épületet Marcello Mantengoli (Andrea iker testvére) tervezte, aki országos hírű építész irodát vezet Rómában, öccse pedig a családi birtokot igazgatja Montalcinoban. 
A La Serena birtok a montalcinoi borvidék keleti részén található, déli, dél-keleti lejtökön (7.5 hektár Sangiovese Grosso). A borok készítése során sikerült megtalálni az arany középutat. A La Serena borok nagyon sikeresek az amerikai piacon (több ízben kaptak különböző évjáratú La Serena borok 96-97 pontot a Wine Spectatortől és Robert Parkertől), ugyanakkor az európai ízlésvilágnak is tökéletesen megfelelnek.

 

The farm “La Rasa”, property of Mantengolis since 1933, is a family concern. We started with our quality wines, Brunello and Rosso di Montalcino in 1988. In 1988 my brother and I, became involved in the production of the quality wines, Brunello and Rosso di Montalcino. 100 years on from the first bottles of a pure Sangiovese, we are selling our first bottles of “La Serena”, the name we gave to cores our range of products. Production has increased significantly since 1988. We started with a first production of 2,700 bottles of Brunello. 
This has been increased to 30,000 bottles. 1 hectar of vineyards has been extended to 8,5 hectares. 

The success experienced by the small azienda is a direct consequence of the attentive care that has been dedicated, most importantly, to the vineyard and wine-cellar. 
The making of a high-quality products starts in the vineyard: with the collaboration of Ruggero Mazzilli we start to produce organic wines. Since 1997 we cooperate with the enologist Paolo Caciorgna in the cellar. 
Over 70% of the products of “La Serena” are exported, while in Italy distribution is entrusted to various wine distributors, wine-shop and  restaurant.

Andrea Mantengoli

 

Tovább

PALAZZO

A Palazzo pincészet története Montalcinóban a mesék világát idézi. Cosimo Loila feleségével Antoniettaval, a Dél-olasz szegénységből a kiutat a kivándorlásban látták. Nagy Brittaniában, azon belül is Skóciában települtek le. Itt éttermet nyitottak, ami az idők során a környék egyik legfelkapottabb helye lett. A házaspárnak közben négy gyermeke született. A család nyaralni mindig Olaszországba járt, viszont a déli szülőföld helyett egyre gyakrabban Toszkánába. A családfőben a honvágy egyre erősebb lett, minden vágya az volt, hogy Toszkánában egy szőlőbirtokhoz jusson. Ez az álma 1983-ban megvalósult, megvették Montalcinóban a Palazzo birtokot, és letelepültek (valójában visszatelepültek). Viszont kettészakadt a család, két felnőtt középső fiúk az étterem működtetését választották, ők Skóciában maradtak. Legkisebb fiúk és a legnagyobb gyerek, egyetlen lányuk velük tartott. 1986-ba készítettek először bort, 1995-ben pedig leszüretelhették életükben először azt a Sangiovese Grossot, amiből néhány évi érlelés után Brunellot palackozhattak. A bor egyre jobb lett. Közben teltek az évek a családfő hosszú sikeres életút végén megöregedett, néhány évvel ezelőtt meghalt. A lánya és a kisebb fiú vették át a birtok igazgatását. A fiatalos lendület és a kreativitás azonnal felszínre tört. Új pincét építettek, és a borkészítés, amit az iskolapad mellett a gyakorlatban az édesapjuktól tanulva egyre szebb borokat eredményezett. Olyannyira, hogy a legutóbbi évjáratú Brunello (2010) 98 pontot kapott James Sucklingtól. Ezzel a Palazzo pincészet felért a szakma csúcsára. A történet immár a fiatal generáció tagjaival folytatódik. Sokat fogunk még róluk hallani.

 

 

Perhaps it was by coincidence or by a curious sign of fate, in 1983, Cosimo Loia bought the estate "Palace", which bore the same family name of his wife Antoinette. A picturesque farm located in the south-east of Montalcino at an altitude of 320 meters above sea level, consisting of twelve acres of property. Here, the couple found a plot of Eocene origin, arid and rocky, particularly suited to the cultivation of the vine. Settling in this idyllic spot, so pursued their dream of living in Montalcino and produce one of the worlds best wines, Brunello. Both sons of the earth, being born in Italy to families of peasant origin, Cosimo and Antoinette had in common at a young age a love for agriculture and industry knowledge, the fruit of their experience. However, shortly after they were married, they moved first to England and then to Scotland, where they opened a restaurant. While enjoying a good standard of living in the UK felt strongly the lack of their land and then made ​​them a longing to return to Italy, in this beautiful corner of Tuscany. It was here in 1986, along with their children, began producing wine. In the early years, as the vines were still young, devoted to the production of table wine. Subsequently passed to the Rosso di Montalcino and in 1995, reached the nine years it takes to screw the right time, could finally celebrate the first harvest, which, after a few years of aging, would lead them to the marketing of their first vintage of Brunello. Over the years, to this day, the family-Loia Palazzo has grown, as well as the cellar and, above all, the quality of the wines that have achieved a level of excellence that reflects the integrity and dedication of their names.

 

Tovább

PODERE LA VIGNA

Adriano Rubegni tulajdonában lévő kis családi, kézműves borászat a montalcinoi borvidék észak keleti részén. A család több évszázada foglalkozik mezőgazdálkodással ugyanazon a helyen. A család legifjabb tagja Adriano feleségével Sonia-val döntöttek úgy, hogy ezen a borvidéken csak a legmagasabb minőségű borok elkészítése, lehet az egyetlen választás, a sikerhez vezető úton. A terület, az ültetvények ehhez adottak voltak Adrianoék „kihozták” a legjobbat ebből a lehetőségből. A nagy nemzetközi megmérettetéseken rendre a legjobbak között végeznek a boraik.

Csak néhány példa a közelmúltból:

  • Brunello di Montalcino Riserva 2007 – 94 pont  Wine Spectator
  • Brunello di Montalcino 2010 – 94 pont Wine Spectator, 93 pont James Suckling

 

The company is located in the north-east of Montalcino, which is about 7 km. It owes its name to the undoubted ability of these hills to the production of quality grapes, which have led to the origins of register, to refer this site the name which still has bears. It is owned by the family Rubegni, farmers who carry out their activities for generations in the countryside of Montalcino. The etate vineyards are located within this happy land, historically led to the production of exceptional red wines. Four hectares of vineyards with different carefully selected clones of Sangiovese, and with an excellent sun exposure bring and allow a high-quality production of Brunello di Montalcino. Today Rubegni Adriano and his wife Sonia prsonally follow the production by engaging in first person also in the marketing of the products. 

Tovább

TALENTI

Riccardo Talenti tulajdonában lévő 21 hektáros birtok a montalcinói borvidék déli részén fekszik, ahol 80-85 ezer palack az éves termelés. Mikor Toszkánában járva egy felejthetetlen borélményre vágyunk (gondozottság a szőlőben, tökéletes szakmai munka a pincében, csodálatos borok) feltétlenül a Talenti pincészetet ajánljuk látogatásra. Riccardo a helyi ifjú nemzedék egyik legfelkészültebb tagja. Nagyapjától örökölte a birtokot, aki Montalcinóban Franco Biondi Santi mellett a legnagyobb szakmai tekintély volt évtizedeken keresztül, haláláig. Az angol Decanter magazin 2007-ben a Talenti pincészet 2001-es Brunello Riserváját beválasztotta a világ legjobb 25 bora közé.

 

The Winery was established in 1980, when Pierluigi Talenti decided to buy the fascinating property and grounds with which he had fallen in love in the Fifties , when he had decided to leave the mountains of his native Romagna for the sweet and sunny hills of Montalcino. Experience and thorough research on clones in the whole area of Montalcino , combined with a healthy respect for tradition, allowed the Winery to reach the high levels of quality in enjoys today. Since 1999 the Winery is direct from Talenti family, in the person of his grandson Riccardo Talenti, who, matching tradition to the continuous research of new technologies, continues the work with same dedication and passion of the past years. Situated in the South area of Montalcino , not far from the small medieval borough of S. Angelo in Colle , stands Pian di Conte, a beautiful building of antique origins, which looks on the gentle valley of the river Orcia and is the seat of the Talenti winery. At present the Winery owns a total of 40 hectares, 20 of which are vineyard (Brunello, Rosso di Montalcino and I.G.T.), 4 hectares olive -grove and the rest orchard, forest and sown ground.  

Tovább